Χημικά Peelings

xhmika peelings

Το χημικό peeling (αποφλοίωση) είναι μια ιατρική διαδικασία όπου χημικά διαλύματα προκαλούν χημικό έγκαυμα στο δέρμα με αποτέλεσμα την προοδευτική απολέπιση των εξωτερικών στοιβάδων της επιδερμίδας και τελικά την ανανέωσή της. Με την χημική απολέπιση πετυχαίνουμε μείωση της λιπαρότητας και των πόρων, μεγαλύτερη λάμψη και σύσφιξη στο δέρμα. Η επούλωση της επιδερμίδας πραγματοποιείται με τη δημιουργία καινούργιων στοιβάδων καθώς επιθηλιακά κύτταρα από τα υπολείματα των τριχών και των αδένων μεταναστεύουν στην επιφάνεια και καλύπτουν την περιοχή που έγινε η θεραπεία.

Το χημικό peeling εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την φωτογήρανση, να μειώσουμε τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, να εξαλείψουμε τις δυσχρωμίες, τις κηλίδες, τις πανάδες και τα μελάσματα, να αντιμετωπίσουμε την ενεργό ακμή, τις ουλές ακμής ή άλλου είδους ουλές αλλά και να θεραπεύσουμε ήπιες προκαρκινικές βλάβες.

Χημικά Peelings

Τα χημικά peelings διαιρούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με το βάθος διείσδυσής τους στο δέρμα. Η πρώτη περιλαμβάνει τα ελαφριά χημικά peelings που δρουν κυρίως επιφανειακά μόνο στην επιδερμίδα, η δεύτερη τα peelings μεσαίου βάθους όπου διεισδύουν μέχρι το άνω μέρος του χορίου και η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα βαθιά peelings που φτάνουν μέχρι τη βαθύτερη στοιβάδα του χορίου. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη χημικών διαλυμάτων που χρησιμοποιούνται σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής φόρμουλα και ο τυχόν συνδυασμός διαλυμάτων μπορεί να αλλάξει για να καλύψει τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Οι περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι:

 • Α Υδροξύ οξέα ΑΗΑ: Χρησιμοποιείται κατά της φωτογήρανσης, της ακμής, των γραμμών έκφρασης, των χρωματικών διαταραχών και της ξηρότητας του δέρματος.
 • Γλυκολικό οξύ: Χρησιμοποιείται σε περιεκτικότητα 30-70% για την αντιμετώπιση χρωματικών διαταραχών, ενεργού ακμής και ουλών ακμής.
 • Σαλικυλικό οξύ: Χρησιμοποιείται κατά των χρωματικών διαταραχών και της ενεργούς βαριάς ακμής, για την αντιμετώπιση των μεγάλων πόρων της επιδερμίδας, της θυλακίτιδας και της σμηγματόρροιας.
 • Τριχλωροξικό οξύ TCA: Σε περιεκτικότητα 10-30% δρα κατά της φωτογήρανσης, των ρυτίδων έκφρασης και των ηλιακών φακών ενώ σε περιεκτικότητα 70% είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση ξανθελασμάτων.
 • Μανδελικό οξύ: Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος, για την λείανση των πόρων καθώς και για τη ρύθμιση της σμηγματόρροιας.
 • Αζελαϊκό οξύ: Χρησιμοποιείται για την ενεργό ακμή, τα σημάδια ακμής και κατά των χρωματικών δερματικών αλλοιώσεων.
 • Κοχικό οξύ: Δρα κατά των δυσχρωμιών και των δερματικών βλαβών.
 • Διάλυμα Jessner: Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων έκφρασης, της ακμής και της σμηγματόρροιας.
 • Φαινόλη: Πρόκειται για ένα βαθύ peeling με έντονη απολεπιστική δράση με αποτέλεσμα την πλήρη ανάπλαση του δέρματος. Χρησιμοποιείται κυρίως σε φωτογηρασμένα δέρματα με έντονες ρυτίδες έκφρασης και χρωματικές δυσχρωμίες και σε δέρματα με έντονες ουλές και σημάδια μετά από βαριάς μορφής ακμή.

Η χημική απολέπιση είναι μια πλήρως εξατομικευμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στον ειδικό τύπο κάθε δέρματος. Ο Πλαστικός Χειρουργός μπορεί να σας προτείνει ένα συνδυασμό peeling για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς.

Στην κλινική μας χρησιμοποιούνται τα χημικά peelings της γαλλικής εταιρείας Dermaceutic:

 • Cosmo Peel: Πρόκειται για τριχλωροξικό οξύ TCA σε περιεκτικότητες 12%, 15% και 18% και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στην περιοχή του προσώπου, για τις ουλές ακμής, τις κηλίδες και τις πανάδες καθώς και κατά των σημαδιών της φωτογήρανσης.
 • Milk Peel: Περιέχει γλυκολικό οξύ 50%, σαλικυλικό οξύ 4% και γαλακτικό οξύ 10%. Είναι ιδανικό για την επαναφορά του θαμπού και ταλαιπωρημένου δέρματος με απώλεια τόνου και για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών του προσώπου.
 • Mask Peel: Περιέχει γλυκολικό οξύ σε περιεκτικότητα 30% και σαλικυλικό οξύ σε περιεκτικότητα 4%. Εφαρμόζεται συνήθως σε λιπαρά δέρματα με τάση ακμής, ενεργή ακμή, έντονη σμηγματόρροια και ανοιχτούς πόρους.
 • Mela Peel: Περιέχει ρετινόλη και αρβουτίνη καθώς και γαλακτικό οξύ 15%, σαλικυλικό οξύ 15%, φυτικό οξύ 15% και κοχικό οξύ 11%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των πανάδων, του μελάσματος, της μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης και των δυσχρωμιών μετά από την εγκυμοσύνη και βελτιώνει την λάμψη και την φωτεινότητα του δέρματος.

Η Διαδικασία

Η διαδικασία του χημικού peeling είναι γρήγορη και ανώδυνη. Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία αφού ο ασθενής νιώθει μόνο ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος.Ο Πλαστικός Χειρουργός απλώνει το χημικό διάλυμα στο δέρμα με ειδικές μπατονέτες, το αφήνει να δράσει και στη συνέχεια το καθαρίζει.

Ο χρόνος που το peeling παραμένει στο δέρμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το πρωτόκολλο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο γιατρός για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα που προκαλείται αφαιρεί τις κατεστραμμένες εξωτερικές στοιβάδες και το δέρμα αρχίζει να αποφολιδώνεται έως και 48 ώρες μετά την θεραπεία.

Για τα ελαφριά και μέτρια peelings ο χρόνος ανάρρωσης είναι 3-4 μέρες ενώ για τα βαθιά peelings απαιτούνται 7-10 μέρες έως ότου το δέρμα επανέλθει πλήρως. Αμέσως μετά την θεραπεία υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα και μια αίσθηση ξηρότητας ενώ μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα χρησιμοποιώντας καλυπτική κρέμα στις περιοχές όπου έγινε η εφαρμογή.

Πολύ σημαντικό είναι να εφαρμόζεται αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας καθώς και κρέμα ανάπλασης μέχρι το δέρμα να επουλωθεί επαρκώς διαφορετικά μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες ή δυσχρωμίες. Το κόστος του χημικού peeling δεν μπορεί να προσδιοριστεί αφού εξαρτάται από το είδος του peeling που απαιτείται, την κατάσταση του δέρματος καθώς και από την πολυπλοκότητα της εκάστοτε θεραπείας η οποία είναι μοναδική για το κάθε άτομο. Το χημικό peeling βελτιώνει θεαματικά την όψη του δέρματος, χαρίζει στην επιδερμίδα φωτεινότητα, λάμψη και έντονη σύσφιξη.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ

Η GPS clinic ειναι άρτια εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ενώ όλες οι θεραπείες προσώπου και σώματος γίνονται με τα πλέον αξιόπιστα, ασφαλή και υψηλής ποιότητας υλικά...

Περισσότερα

Newsletter

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Iατρό:

 • +30 6973 306307, +30 2741 080006
 • info@gpsclinic.gr
 • Εθνικής Ανεξαρτησίας 48, Κόρινθος